Вы находитесь здесь: Главная > Бібліотечні новини > Крізь всі часи до Симоненка

Крізь всі часи до Симоненка

13 грудня наша держава вшановує поета і журналіста Василя Симоненка. Передчасна смерть позбавила його невідворотної неминучості пройти через голгофу мордовських тюрем, як це випало багатьом ровесникам-шістдесятникам. А в тому, що репресії чатували на поета, немає ані найменшого сумніву. Бо ще за життя лірика радянська цензура поставила нездоланні рогатки кожному його творові…

Народився Симоненко у 1935 році в селі Біївці Лубенського району на Полтавщині. Після закінчення факультету журналістики Київського університету працював у газеті «Черкаська правда», згодом – у «Молоді Черкащини» та «Робітничій газеті». На той час поет встиг видати першу і єдину за життя збірку поезій «Тиша і грім».

Помер поет 13 грудня 1963 року після тяжкої хвороби нирок, яка, за деякими версіями, була спричинена жорстоким побиттям на Черкащині.

Смерть Симоненка у 28-річному віці стала надзвичайно трагічною подією в культурі української нації. Бо якби доля відвела поету більше років, можливо, українці мали б ще одного письменника такого масштабу як Тарас Шевченко. Співвітчизники по всій Україні пам’ятають його як незламного борця і правдолюба.

До Дня пам’яті Василя Симоненка в читальному залі організовано  виставку-посвяту «Крізь всі часи до Симоненка».

У 1995 році Симоненку посмертно присуджено Державну премiю Украïни iменi Т.Г. Шевченка.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Комментарии закрыты.