Вы находитесь здесь: Главная > Бібліотечні новини > Народний мудрець Григорій Сковорода

Народний мудрець Григорій Сковорода

Сьогодні Україна переживає найбільше випробування у своїй новітній історії – збройну боротьбу за незалежність і територіальну цілісність.

     У ці години випробувань український народ шанується у всьому світі насамперед за мужність, незламність, патріотизм. Але так само і за мудрість, що цінується віками.

     У міжнародному визнанні мудрості нашого народу величезною є заслуга Григорія Сковороди, 300-р. ювілей якого відзначається 3 грудня цього року.

     Григорій Сковорода став першим українським філософом. За життя йому пропонували багато різних посад, але мандрівний філософ понад усе цінував свою волю, право самому визначати своє життя, жити так, як йому до вподоби, спілкуватися з людьми різного віку та подорожувати. 

     Важливим у вивченні творчого доробку мислителя є те, що філософія Сковороди охоплює усі сфери людського життя. Він багато говорив про щастя, розуміння щастя і шляхи досягнення внутрішньої гармонії.

     За життя  Сковорода не видав жодної книги своїх творів, але його ідеї, байки, поезії з неймовірною швидкістю поширювались світом, люди переповідали їх одне одному, велику їх частину знали напам’ять. 

     Мандрівний філософ, автор геніальних творів і цитат, залишив нащадкам феноменальну духовно-педагогічну спадщину. Той, у кого «совість, як чистий кришталь», і сьогодні веде з нами діалог про сенс життя, духовне й мирське, призначення людини, про правду, багатство і беззаконня. Григорія Сковороду можна багато разів перечитувати, у його творах прості відповіді на складні питання. Тож він завжди актуальний.

     З метою сприяння поглибленому інтересу до феноменальної спадщини українського педагога й мислителя,  становленню громадянської, соціально активної позиції та патріотизму, розумінню ролі та місця особистості філософа у світовому масштабі в читальному залі Машівської ЦПБ експонується книжкова виставка «Народний мудрець Григорій Сковорода».

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Комментарии закрыты.