Вы находитесь здесь: Главная > Бібліотечні новини > Конституція – мить історії на віки

Конституція – мить історії на віки

Кожного року, 28 червня, ми святкуємо одне з найбільших державних свят –  День Конституції України. Саме цього дня, 1996 року, 26 років тому, Україна отримала свій Основний закон. Це стало важливим етапом українського державотворення. Ядром національної правової системи держави є саме Конституція.

Конституція України не виникла на порожньому місці. Перша кодифікація права на території українських земель відбулася ще за часів Давньої Русі (ХІ – ХІІІ століття).

А в 1710 році на зборах козацтва біля містечка Тягина була прийнята перша українська Конституція Пилипа Орлика. Чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні або просто прогресивним документом того часу, історики мають різні думки з цього приводу, але Конституція Пилипа Орлика випередила свій час, адже перші Конституції в Європі з`явилися тільки 70 років потому.

Міжнародне співтовариство визнало українську Конституцію однією з найдемократичніших у світі.

В читальному залі Машівської ЦПБ до цієї вікопомної дати організовано тематичну книжкову виставку «Конституція – мить історії на віки».

Основна мета цієї виставки – ознайомлення користувачів з історичними передумовами створення Конституції України та її пріоритетними засадами , формування правової культури та отримання знань про конституційні права та свободи , популяризація книжкового фонду.

Користувачі бібліотеки взяли активну участі в грі – вікторині «В моєму серці Україна». Учасники заходу відповідали на цікаві питання вікторини , а найактивніші отримали солодкі призи та пам’ятні подарунки.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Комментарии закрыты.