Вы находитесь здесь: Главная > Бібліотечні новини > Вишиванка – оберіг українського народу

Вишиванка – оберіг українського народу

Всесвітній день вишиванки відзначається щороку у третій четвер травня. В цьому році воно припадає на 18 травня.
     Вперше День вишиванки запропонувала відзначати одна зі студенток факультету історії Чернівецького національного університету у 2006 році. Її надихнув знайомий, який постійно носив вишиванку. Тепер це свято набуло міжнародних масштабів.
     Сьогодні такого розмаїття вишиванок, як у третій четвер травня, ви не побачите ніде. У цей день фото у вишиванках викладають у мережу не лише жителі України, а й далеко за кордоном.
     Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі. В Україні вишиванка також символізує і родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї. Експерти вважають, що український народ намагається закодувати щастя, долю, життя та волю в орнаменті вишиванок.
     Кожен регіон України має свою техніку вишивання, деталі та тематику орнаменту і традиційні кольори вишиванки. Загалом в Україні є близько сотні різних вишивальних технік. Серед найвідоміших – хрестик, гладь, низь, мереження, бігунець, плетіння. Зараз елементи української вишиванки використовують у своїх колекціях визнані у світі модельєри та модні доми.
     До Всесвітнього дня вишиванки в читальному залі Машівської ЦПБ організовано виставку-натхнення «Вишиванка – оберіг українського народу». На виставці представлені видання, які знайомлять з історією українського костюму, технікою вишивки сорочок та рушників.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Комментарии закрыты.